BBL Waterbeheer – hoe gaat het tot nu toe?

08-10-2018

BBL Waterbeheer - hoe gaat het tot nu toe?

Donderdag 6 september is de BBL-opleiding Waterbeheer gestart.

We zijn gestart met acht deelnemers, vier van Waterschap Noorderzijlvest en vier van Waterschap Drents Overijsselse Delta. Er is een uitgebreide kennismakingsronde geweest, het is een enthousiaste groep die nu al een geheel is geworden.
De lessen zijn tot nu toe aangeboden op de locatie van het MBO van het Terra College in Meppel. We zijn daar goed ontvangen, men is behulpzaam en vooral de catering wordt door de deelnemers zeer op prijs gesteld.

Van start!

We zijn begonnen met Module 1, ‘Introductie Landschap en Water’. Onderdelen die hier behandeld worden zijn: landschap vorming, landschapselementen en bodemgebruik, natuurlijk in relatie met het water. Successie is behandeld en we zijn begonnen met het vak plantenkennis. De deelnemers leggen bij deze onderwerpen zelf de relatie met hun werk, hun organisatie.

App Pl@ntnet

De deelnemers hebben een app gekregen (Pl@ntnet) voor op hun mobiele telefoon waarmee ze in het veld de naam van planten kunnen opzoeken. Leuk om te zien hoe ze door het veld struinen en elke keer weer een nieuwe ontdekking doen. De deelnemers zijn soms nog wat terughoudend voor dit onderdeel van de opleiding, maar enthousiast als ze zien dat ze in korte tijd toch veel planten leren kennen.

Algemene vakken

De vakken Nederlands, Rekenen en Burgerschap worden volledig verzorgd door Govert Simons van Terra Next. Hij zorgt er voor dat de deelnemers straks in het tweede leerjaar het gewenste niveau hebben zodat ze de examens kunnen behalen.

Excursies

We hebben twee geweldige excursies gehad. Eén excursie was in het gebied van ‘Noorderzijlvest’ onder leiding van Roelf Beukema. Deze startte in het Fochtelooerveen. We gingen daarna naar het Noorden via Haulerwijk en Boerakker. We hebben hierbij de weg gevolgd van de druppel water die in het Fochtelooerveen valt en uiteindelijk in het Lauwersmeer terecht komt. We hebben een lekkere lunch gehad in het mooi gelegen Niehove en vervolgens het gemaal ‘De Waterwolf’ bezocht. Je ziet hier dat de meeste deelnemers toch wel iets met machines hebben.

 

Op de terugweg naar Eelde hebben we de Onlanden bezocht en hebben we bij Peize de nieuwe uitkijktoren beklommen. Het was een leerzame dag met schitterend weer en goede uitleg van Roelf Beukema.

 

De tweede excursie op donderdag 4 oktober was in het gebied van het andere waterschap. Deze werd begeleid door Jeroen Visser van Waterschap Drents Overijsselse Delta. We zijn eerst naar het Reestdal geweest bij het dorpje IJhorst.

 

Vervolgens zijn we in westelijke richting doorgestoken naar Zwartsluis en Vollenhove. We hebben het gemaal Stroink bezocht. Daar kregen we uitleg over het beheergebied ‘Drents Overijsselse Delta’ van Zwannie Visser. Vervolgens natuurlijk ook de machines en pompen van het gemaal bekeken. Eén van de pompen werd aangezet, indrukwekkend om te zien dat er 1200 kub water per minuut wordt weggepompt.

 

We hebben geluncht in het splinternieuwe informatiecentrum van het waterloopbos in Marknesse. Daarna hebben we een rondleiding gehad in het waterloopbos van een oud medewerker van het waterloopkundig centrum. Zeer interessant.

 

De deelnemers zijn toe nu toe enthousiast over de opleiding. Ze zijn geïnteresseerd en stellen veel vragen. Ook mooi om te zien is dat ze op andere zaken gaan letten (planten en bomen) als we door de verschillende gebieden lopen.

Klaas Timmerman, Waterschapsvakman van WDO Delta volgt deze BBL-opleiding Waterbeheer.

“Deze opleiding voldoet tot nu toe aan mijn verwachtingen. Het past helemaal bij me. De opleiding is een mix van verschillende onderdelen, dat is heel fijn. Het is een leuke en uitdagende opleiding. Er worden onderwerpen behandeld waar je normaal niet bij stil staat.

De opleiding is goed te combineren met werk. Ik krijg genoeg ruimte van mijn leidinggevende. Je moet natuurlijk ook tijd voor de opleiding nemen, en maken!

De docenten zijn spontaan. Wij leren van hun en zij van ons. Je wordt ook opener naar elkaar toe in de groep. De groep is gezellig, ervaringen worden gedeeld. Het is nuttig om collega’s van andere waterschappen te leren kennen, het versterkt elkaar.

Tot nu toe is het gevoel goed. Ik volg de opleiding met veel plezier!”