Van 14 t/m 17 maart vond het Beleefevent van MBO Life Sciences plaats.
Afgelopen week was het Beleefevent van MBO Life Sciences en CIV Water, op zoek naar de toekomst. MBO Life Sciences is een school vol mogelijkheden in drie verschillende werelden: Laboratorium, Food Innovation en Water, aarde & klimaat. Het doel van de driedaagse was leerlingen van het voortgezet onderwijs de wereld te laten beleven waar ze voor opgeleid worden als ze voor MBO Life Sciences kiezen. Elke dag stond een andere wereld bij een ander bedrijf centraal. De groep werd aangevuld met mbo-studenten van de opleidingen, zodat de leerlingen uit eerste hand konden horen hoe leuk de opleidingen zijn.
Dinsdag beleefden de leerlingen de wereld van het laboratorium bij Wetsus. De dag startte met een presentatie over Wetsus, de watertechnologiesector en een rondleiding door de laboratoria. De centrale vraag was: Hoe schoon is het water van de Potmarge? Studenten en leerlingen namen monsters uit de Potmarge en gingen in het laboratorium verschillende analyses uitvoeren.
Op woensdag stond de wereld van Food Innovation bij kaasboerderij De Gelder centraal. Hier werkten de leerlingen aan twee vragen: Hoe kan De Gelder energie besparen in hun productieproces? Welke toepassingsmogelijkheden zijn er voor de weistromen? De deelnemers zagen precies hoe het proces ging van de kalfjes die net geboren waren, opgroeiend tot melkkoeien, de melk in de tank tot het maken van kaas in de fabriek. Wei en verschillende soorten kaas werden geproefd.
De laatste dag beleefden de leerlingen de wereld van Water, aarde & klimaat bij Wetterskip Fryslân. Wetterskip worstelt met de bewustwording van mensen dat niet alles zomaar door het toilet gespoeld kan worden. De deelnemers kregen een rondleiding op een RWZI waar ze konden zien wat er allemaal uit het rioolwater gevist wordt. De WC-demo van Wetsus was mee, waarbij je letterlijk kunt zien wat bijv. papier, maandverband of doekjes met de doorstroming van de wc doen. Vervolgens mochten ze nadenken hoe je hier een campagne over kan maken.
Het programma van de dag was gebaseerd op het programma wat we ook bij een makathon gebruiken. Naast het georganiseerde deel gingen de deelnemers ook zelf aan de slag met de centrale vraag. Aan het eind van elke dag presenteerden de groepjes hun bevindingen aan het bedrijf. De beste presentatie kreeg een mini-drone cadeau.
Wil jij jouw bedrijf ook beschikbaar stellen voor een Beleefevent of een makathon?