Estlandse waterprofessionals bezoeken Friesland

04-10-2024

Uitwisseling van kennis en samenwerking in de watersector

Jaarlijks ontvangen we niet alleen internationale studenten om hen kennis te laten maken met de watersector in Friesland, maar ook professionals uit verschillende landen. Deze week ontvingen we een groep van veertig waterprofessionals uit Estland.

Op dinsdag 1 oktober werd de groep rondgeleid bij de RWZI-locatie van Noorderzijlvest in Garmerwolde. Voor veel van deze professionals, die werkzaam zijn op vergelijkbare locaties in Estland, leverde dit waardevolle nieuwe inzichten op.

De volgende dag, op 2 oktober, begon het programma met een bezoek aan een locatie van Vitens in Noardburgum. In de middag kwamen diverse sprekers aan het woord in de Sint-Johannes de Doperkerk. Naast een presentatie van onze eigen Pieter Hoekstra over CIV Water, gaf Länk Vaessen een presentatie over het Centre of Expertise Water Technology (CEW), Hein Molenkamp sprak namens Water Alliance en Ragne Pärnamäe gaf een presentatie over Wetsus. De presentaties gingen over het Nederlandse watersysteem, waarbij de verschillende sprekers het belang van Europese en mondiale samenwerking voor de watersector benadrukten.

Bijzonder was dat Ragne zelf uit Estland komt en haar moeder toevallig deel uitmaakte van de groep professionals. Hierdoor kreeg de presentatie een extra persoonlijke en Estlandse tint. Het was mooi om te zien hoe we als waterprofessionals van elkaar kunnen leren en samenwerken.

De week werd afgesloten met een praamvaart door de grachten van Leeuwarden, zodat de groep ook de stad beter kon verkennen. Een prachtige manier om de week af te ronden en de internationale gasten een volledig Friese ervaring mee te geven.

CIV Water