De eerste workshop van CIV Water ging dieper in op de rol van beleid bij het verbeteren van het beroepsonderwijs, specifiek gericht op de Europese watersector. Ingrid Rigler, João Santos en Carlo Segers namen deel aan een paneldiscussie waarin ze samen met Miriam Korstanje van Katapult bespraken hoe regionale beleidsmaatregelen bijdragen aan het integreren van beroepsonderwijs en de watersector. De interactieve sessie bood ruimte voor discussies met Friese beleidsmakers en stakeholders, waarbij talentontwikkeling en het bouwen van samenwerkende ecosystemen centraal stonden.
De laatste sessie richtte zich op de impact van microcredentials binnen toegepaste wetenschappen en beroepsonderwijs. Deze workshop verkende hoe microcredentials, als flexibele leertrajecten, kunnen inspelen op de snel veranderende vaardigheidsbehoeften en arbeidsmobiliteit mogelijk maken. Er vond een levendige discussie plaats met experts uit het werkveld, de overheid en het onderwijs, waaronder Marcel van der Horst (Projectleider De Groene Transitie), Evelien Walstra (senior business accountmanager Gemeente Leeuwarden), Jelle Wildschut (directeur Water Expertise Centrum Vitens) en Pieter Hoekstra (programmanager CIV Water). Samen werd besproken hoe deze leertrajecten een leven lang leren bevorderen en internationale arbeidsuitwisseling kunnen versterken, wat cruciaal is voor een wendbare en concurrerende mondiale beroepsbevolking.
De European Water Tech Week 2024 was niet alleen een platform voor de nieuwste technologische ontwikkelingen en innovaties, maar ook een kans om de cruciale rol van het beroepsonderwijs in de watersector te benadrukken. Door de bijdrage van alle professionals en studenten werd duidelijk dat samenwerking tussen het onderwijs, de industrie en de overheid essentieel is om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan!