European Water Tech Week 2024

30-09-2024

Innovatieve ecosystemen 

Van 23 tot en met 26 september 2024 vond de European Water Tech Week (EWTW) plaats in Leeuwarden, een toonaangevend evenement dat meer dan 1.500 deelnemers uit de hele wereld en de watersector samenbracht voor drie dagen vol kennisdeling, netwerken en innovatie. Naast boeiende sessies, een bruisende beursvloer en inspirerende sprekers, speelde het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Water (CIV Water) dit jaar een grote rol. Een hoogtepunt van het evenement vond plaats op woensdag 25 september, toen we de gelegenheid kregen om het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) in de schijnwerpers te zetten.

 

De eerste ‘keynote’ was gewijd aan het belang van een innovatief ecosysteem om uitdagingen in de water-, mariene en maritieme sectoren aan te pakken. Ingrid Rigler van het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) trapte af met een presentatie over hoe het EIT-model kan helpen bij het stimuleren van innovatie binnen deze sectoren. Vervolgens benadrukte João Santos, expert in onderwijs en training, de ontwikkeling van ‘Centres of Vocational Excellence’ (CoVEs) in de EU en hoe deze centra bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit en het imago van het beroepsonderwijs. Carlo Segers, lid van de Raad van Bestuur van Firda, sprak over de cruciale rol van regionale aanbieders van beroepsonderwijs en hun samenwerking met de industrie om talentontwikkeling in technische sectoren te bevorderen.

De stem van de volgende generatie waterprofessionals

Een bijzonder moment tijdens deze sessie was de aanwezigheid van Mark Caffari, een student uit Malta en deelnemer aan de Internationale Projectweken Water 2024. Mark vertegenwoordigde de stem van de volgende generatie waterprofessionals en stelde prikkelende vragen aan de sprekers, waarmee hij niet alleen een frisse blik bracht, maar ook het belang benadrukte van betrokkenheid van jongeren bij de toekomst van de watersector.

Paneldiscussie: beleidsvorming en talentontwikkeling

De eerste workshop van CIV Water ging dieper in op de rol van beleid bij het verbeteren van het beroepsonderwijs, specifiek gericht op de Europese watersector. Ingrid Rigler, João Santos en Carlo Segers namen deel aan een paneldiscussie waarin ze samen met Miriam Korstanje van Katapult bespraken hoe regionale beleidsmaatregelen bijdragen aan het integreren van beroepsonderwijs en de watersector. De interactieve sessie bood ruimte voor discussies met Friese beleidsmakers en stakeholders, waarbij talentontwikkeling en het bouwen van samenwerkende ecosystemen centraal stonden.

Microcredentials: flexibel leren voor een wendbare toekomst

De laatste sessie richtte zich op de impact van microcredentials binnen toegepaste wetenschappen en beroepsonderwijs. Deze workshop verkende hoe microcredentials, als flexibele leertrajecten, kunnen inspelen op de snel veranderende vaardigheidsbehoeften en arbeidsmobiliteit mogelijk maken. Er vond een levendige discussie plaats met experts uit het werkveld, de overheid en het onderwijs, waaronder Marcel van der Horst (Projectleider De Groene Transitie), Evelien Walstra (senior business accountmanager Gemeente Leeuwarden), Jelle Wildschut (directeur Water Expertise Centrum Vitens) en Pieter Hoekstra (programmanager CIV Water). Samen werd besproken hoe deze leertrajecten een leven lang leren bevorderen en internationale arbeidsuitwisseling kunnen versterken, wat cruciaal is voor een wendbare en concurrerende mondiale beroepsbevolking.

De European Water Tech Week 2024 was niet alleen een platform voor de nieuwste technologische ontwikkelingen en innovaties, maar ook een kans om de cruciale rol van het beroepsonderwijs in de watersector te benadrukken. Door de bijdrage van alle professionals en studenten werd duidelijk dat samenwerking tussen het onderwijs, de industrie en de overheid essentieel is om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan!

CIV Water