Gister vond op de Water Campus Leeuwarden een bijzonder evenement plaats: de eindpresentaties van derdejaars vmbo-leerlingen van OSG Piter Jelles YnSicht
In opdracht van CIV Water, Firda, Vitens en Aeres MBO Leeuwarden gingen de leerlingen aan de slag met twee complexe vraagstukken. De eerste opdracht, vanuit CIV Water, luidde: Is de wijk Nijlân geschikt voor Vitens om daar drinkwater te maken van oppervlakte- en regenwater? De tweede opdracht, vanuit Aeres, was: Hoe kunnen we de oogst uit de tuinen zo bewerken dat er ook een product beschikbaar is op momenten dat er geen vers aanbod is?
Dit project is een mooi voorbeeld van hoe het voortgezet onderwijs samenwerkt met het mbo. Hiermee bieden we leerlingen de kans om kennis te maken met het mbo en zetten we voor hen de deur open naar de wereld van Water en Food. Met behulp van ‘design thinking’ onderzochten de leerlingen deze vragen. Ze leerden probleemgericht denken, samenwerken en creatieve oplossingen bedenken. Een waardevolle ervaring die theorie en praktijk op een unieke manier samenbrengt.
Markt vol innovatie
De eindpresentaties vonden plaats in de vorm van een markt, waarbij iedere leerling zijn of haar eigen stand had ingericht om het onderzoek te presenteren. De creativiteit spatte ervan af: vlogs, filmpjes, tekeningen, posters en zelfs zelfgebouwde waterfilters van theedoeken, zand, stenen en koffiefilters. Sommige leerlingen testten ter plekke hun filter met blauwe ranja – met verrassend heldere resultaten!
De thema’s food en water kwamen op allerlei manieren tot leven. Er was
Een strenge jury én nieuwsgierige ouders stelden kritische vragen aan de leerlingen. Hoewel dit soms spannend was, wisten de meesten zich goed staande te houden. Een student vertelde enthousiast hoe hij erachter was gekomen dat we in Nederland douchen en het toilet doorspoelen met drinkwater – “Dat moet toch echt anders!” Hij raakte geïnspireerd door de vacuümtoiletten van Wetsus.
Voor veel leerlingen was dit de eerste kennismaking met de sectoren food en water. Hopelijk plant dit project het zaadje voor een toekomstige carrière in deze richtingen.
Een initiatief waarin vijf bestaande publiek-private samenwerkingen (PPS-en) in Noord-Nederland de krachten bundelen en opschalen. Deze PPS-en zijn actief in de sectoren watertechnologie, chemie en food – sectoren die geconfronteerd worden met grote maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, milieuverontreiniging en de energietransitie. Het doel van deze samenwerking is om te komen tot toekomstbestendige en duurzame innovaties, en tegelijkertijd jongeren – zoals de leerlingen van Piter Jelles YnSicht – te enthousiasmeren voor een carrière in deze belangrijke sectoren. Door onderwijs, bedrijfsleven en onderzoek te verbinden in een dynamisch PPS-ecosysteem, wordt niet alleen gewerkt aan technische oplossingen, maar ook aan de ontwikkeling van de vakmensen van de toekomst. Vandaag bewezen de leerlingen van Piter Jelles YnSicht dat die toekomst in goede handen is.