Afgelopen week vond de Week van de Regio plaats, waarbij 90 studenten zich bogen over vraagstukken rondom het Veenweidegebied in Friesland. Voor CIV Water was dit een belangrijk project binnen het programma De Groene Transitie. Het was vooral waardevol omdat we met deze week ervaring hebben opgedaan met de inrichting van een hybride leeromgeving waarin multilevel en multidisciplinair werd samengewerkt. Een ervaring die smaakt naar meer.
Tijdens deze week gingen 90 ambitieuze studenten van Friese mbo-, hbo- en wo-instellingen gezamenlijk aan de slag met praktijkuitdagingen van vier innovatieve opdrachtgevers uit het veenweidegebied: Akkrumer Goedland, Biosintrum in Oosterwolde, Jacob van der Bij van Taco’s Each en maatschap Van der Meer-Acronius uit Aldeboarn.
Het doet er toe om mbo-, hbo- en wo-studenten samen te brengen. Dit zorgt voor een andere manier van samenwerken en een bredere uitwisseling van kennis en ervaring. De resultaten van elke groep zijn daardoor rijker, iets wat de opdrachtgevers zeer hebben gewaardeerd.
Een ander belangrijk resultaat kwam naar voren in de opmerking van een student: “Ik dacht dat ik te dom was om met iemand van de universiteit samen te werken, maar dat bleek niet zo te zijn. Ik weet juist weer andere dingen.”
Daarnaast was er een waardevolle samenwerking tussen docenten van de verschillende opleidingen. Zij maakten deze week kennis met elkaars pedagogische en didactische principes, wat zij als zeer verrijkend hebben ervaren. We weten nu: in hybride leeromgevingen waarin multidisciplinair en op verschillende niveaus wordt samengewerkt aan echte vraagstukken, gebeuren mooie en bijzondere dingen. Op naar de volgende editie!
De Week van de Regio kwam tot stand als een belangrijk initiatief binnen het Onderwijsakkoord Fryslân, waarin Friese kennisinstellingen samenwerken aan zes strategische agenda’s om van Fryslân een bloeiend centrum voor innovatie, bedrijfsleven en leren te maken. Dit evenement werd mogelijk gemaakt door de projectteams van HIP The Green Transition - CIV Water en SPARK the Movement, die werken aan de agenda’s Techniek & Technologie en Circulariteit & Inclusie, met ondersteuning van Firda's Practoraat Duurzaam Denken Duurzaam Doen.